Vägen till VM

Swimrunsporten började för ett tiotal år sedan med tävlingen Ö-till-Ö i Stockholms yttre skärgård. Idag är Ö-till-Ö att betrakta som swimrun VM och är den mest prestigefyllda tävlingen. För att få starta i loppet behöver man antingen vara känd, ha vunnit något kvallopp eller samla poäng genom att delta i många kvallopp. 

Tävlingsstrategi

Team Västerås Swimrun är inga kändisar eller vinnare av lopp. Det gäller att hamna topp 40 i poänglistan på swimrunranking.com för att kvala in på poäng. För att poängkvala till VM 2019-2021 krävdes ca 2500 poäng.

I Sverige finns ett antal lopp som ger poäng. Västerås Swimrun, Utö och Göteborg är några av dessa.

Träningsbakgrund

Jag och Henke är två motionärer som just passerat 30:årskrisen. I bagaget har vi 3 klassiker och några Ironmans, men inga VM guld. Vi har lagt mellan 200-400 timmar på träning per år de senaste 10 åren och tycker det är ett kul sätt att umgås på.

Utrustning

Swimrun är bra eftersom det är en prylsport. Det behöver inte vara en prylsport; men det kan vara en prylsport! Det är framförallt två aspekter som är viktiga för utrustningen, temperatur och hastighet. För att optimera temperatur har vi valt att experimentera med klippta våtdräktsben i varma förhållanden. Vi har kört med neoprenstrumpor i kalla förhållanden samt våtdräktsvantar. 

Utö körde vi med 10 grader i luften och 6-10 grader i vattnet. Varav Stockholm Swimrun mötte oss med förhållanden av 18 grader i vattnet och 25-30 grader i luften. Jag går in mer på temperaturval i recension av de olika loppen.

Utö Swimrun 18/5 2019

Inför swimrun på Utö i mitten på Maj hade vi tränat i relativt kalla vatten. Min upplevelse var att det gick bra att simma kallt, givet att temperaturen i luften var över 10-12 grader och lite vind. Vid de tillfällen det haglat, blåst och varit under 10 grader har jag blivit väldigt nedkyld även på träningar under 2 timmar. Det är viktigt att inte förlora kroppsvärme eller gå in i väggen. Det är den inre motorn som håller din våtdräkt och utrustning varm.

Höga lufttemperaturer på Utö i Maj är ovanligt. Temperaturen på ön är nära vattentemperaturen Vissa simningar hade 6 grader i vattnet, maximalt 12 grader. Luften var ca 10 grader och regn. I starten träffade vi en lokal figur från ön som kört alla sju år. Detta var det fösta året de skulle starta i hel våtdräkt!

C:\Users\dtgustaf\Downloads\swimrun\utö.PNG

Jag och Henke hade testat ull-underställ. Detta förkastade vi eftersom det inte gjorde någon skillnad. Vi körde med armvärmare och neoprenvantar. Vi tog av vantarna på de längre löpningarna. De var otroligt sköna på de långa simningarna. Vi körde med korta ben på dräkten men neopren i strumporna. Neoprenstrumpor var bra för värmen; vi hade inte kört med det på träning och tår är något som domnar bort i simningarna. Att springa med tår utan känsel är inte skönt. Slutligen använde vi oss av neoprenpannband under badmössan. Pannpandet täcker tinningarna, pannan och öronen – de punkter som är extra känsliga. Vi har tidigare använt neoprenmössa – vilket är mindre bra eftersom det ger en mer klaustrofobisk känsla. Värmen behövs inte heller i jämförelse med pannbandet.

Nog om utrustning och kyla – hur var tävlingen?
Arrangemang +++
Arrangemanget var proffsigt och utfört av samma organisation som gör Ö-till-Ö. Bastu och badtunna direkt efter loppet. Snitslingen var bra. Bra vätskestationer och energi. 


Bana +++
Banan var också spektakulär. Vackert landskap (som man dock inte hann tänka på så mycket). Det är rätt korta simningar och mycket växlingar, vilket passar oss dåligt med fenor men är bra för kylan. Kicken av att ha klarat den första svinkalla simningen, fortsatt och helt plötsligt stå på mållinjen var stor. För mig var kylan en stor utmaning.

Resultat
Vi kom på plats 32/41 och fick 786 poäng. En av våra fenor gick sönder tidigt i loppet vilket bidrog till sämre simtider. Dock tuff konkurrens i loppet och en tid under 5 timmar vilket är okej.

Borås Swimrun 1/6 2019

Borås Swimrun arrangeras av Colting som är ensam att ha kört samtliga Ö-till-Ö lopp hittills! C:\Users\dtgustaf\Downloads\swimrun\Borås.PNG

Bana +++
Loppet har en mycket hård bana med fler höjdmeter (1000hm) än den tävling som går i Engadin, Schweiz. Borås är alltså ett väldigt kuperat område!

Arrangemang ++
Arrangemanget var bra men inte i klass med Utö. Avsaknad av omklädningsrum och dusch var den negativa aspekten samt lite gles snitsling. Energistationerna var dock bra, maten efter loppet likaså samt planering kring start för att få ut startkit.

Resultat
För oss gick loppet bättre än Utö. Vi slutade på 8/10e plats. Långa tuffa simningar passade oss samt en relativt tuff bana. Vi fick över 846 poäng.

Stockholm swimrun 8/6 2019

Under Stockholm swimrun låg vi i tät efter den första långa simningen på 1400 meter. Loppet är något kortare än Utö och Borås med totalt 27 km. Tanken var därmed att gå så hårt som möjligt. Temperaturen i luften låg på 27 grader vilket gjorde att vi experimenterade med kylning. Eftersom benen är de som genererar mest värme och därmed är smartast att kyla bestämde vi oss för att göra en swimrunbaddräkt. En riktig innovation som dessutom ger stor flexibilitet i löpningen. I varma lopp med våtdräktskrav är detta definitivt rätt väg att gå!

Arrangemanget —
Arrangemanget var generellt en besvikelse. Dålig information kring parkeringar. Dålig organisation vid utdelning av nummerlappar (ca 2.5 timmars ledtid). Dålig mat. Dålig snitsling. Dåliga vätskestationer. Arrangemanget kändes väldigt ogenomtänkt och budget, torts att biljetten var dyr (>3000kr).

Bana +++
Banan var bra och rolig. Centralt i Stockholm tätt med badgäster och ”publik”.

Resultat
Vi slutade 8/10 även i denna tävling. Många deltagare och vi är nöjda med resultatet!

C:\Users\dtgustaf\Downloads\swimrun\Stockholm.PNG C:\Users\dtgustaf\Downloads\swimrun\inga ben.PNG

Västerås Swimrun

Team Västerås Swimrun är från Västerås och del av arrangörsstaben av Västerås Swimrun. 2022 arrangerar vi ett VM-kvallopp i Västerås.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *